piątek, 25 listopada 2016

Papryki faszerowane soczewicą i cukinią

W chłodne dni częściej sięgamy po ciepłe, sycące dania, podawane prosto z piekarnika. Jednym z nich jest papryka faszerowana soczewicą, cukinią i serem feta. Wielu osobom papryki faszerowane kojarzą się typowo z sezonem letnim, ale podane z takim farszem są idealne na długie, jesienne wieczory. Papryki dobrze upieczone są miękkie, ale nie rozpadają się, zachowują swój kształt. Pamiętajcie, żeby je dobrze doprawić, wtedy na pewno nie będą mdłe. Polecamy.

Składniki:

150g soczewicy czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g cukinii
3 czerwone papryki
170g sera typu feta
olej, sól, pieprz, ostra papryka
posiekana natka pietruszki


Przygotowanie:

1. Soczewicę wrzuć na osolony wrzątek, gotuj przez 10 min, co chwilę mieszając, żeby nie przywarła do garnka. Odcedź i odłóż na bok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, cukinię umyj i pokrój w kostkę (ze skórą), papryki przekrój na pół i wydrąż.

2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, po chwili dodaj cukinię, smaż przez 5-7 minut, aż cukinia zmięknie. Zdejmij z palnika. Dodaj soczewicę i natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dobrze wymieszaj.  Wmieszaj pokruszony ser. 

3. Farszem napełnij papryki, ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop olejem. Piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Papryki powinny być miękkie. Podawaj od razu.


3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter